Xiaomi lijkt te werken aan een nieuwe functie waarmee gebruikers de frequentie van hun chip kunnen aanpassen in Android 16. Volgens recente informatie afkomstig van een bekende tech-tipgever wordt deze optie momenteel getest in de bètaversie van Android 16 voor de Xiaomi 15 en 14T Pro.
De bron, die op X actief is onder de naam kacskrz, ontdekte nieuwe codefragmenten in de bètasoftware die wijzen op een zogeheten ‘CPU tuning’-optie. Deze functie zou gebruikers in staat kunnen stellen om de prestaties van hun toestel handmatig aan te passen door wijzigingen aan te brengen in de spanning en frequentie van de processor (CPU) en mogelijk ook de grafische chip (GPU).
Hoewel deze afstellingen niet volledig vrij zijn – gebruikers kunnen dus niet onbeperkt overklokken – geeft de code aan dat er wel ruimte is voor aanpassingen binnen vooraf bepaalde grenzen. Na het wijzigen van de instellingen zal het toestel automatisch opnieuw opstarten om de nieuwe waarden te activeren.
Deze mogelijkheid tot chipafstemming zou geïntegreerd worden in Xiaomi’s HyperOS, dat gebaseerd is op Android 16. Gebruikers zouden de functie kunnen terugvinden onder een nieuw onderdeel met de naam “Chip performance dashboard”.
Voor techliefhebbers kan dit een bijzonder interessante ontwikkeling zijn. Door de CPU te overklokken kan het toestel betere prestaties leveren, bijvoorbeeld tijdens het gamen of bij zware toepassingen. Andersom biedt onderklokken een manier om het energieverbruik te beperken en zo de batterijduur van het apparaat te verlengen.
Toch blijft het op dit moment onduidelijk of deze functie beschikbaar zal zijn voor alle Xiaomi-smartphones of exclusief voorbehouden blijft aan de topmodellen van het merk. Aangezien het om een functie in ontwikkeling gaat, kunnen er nog wijzigingen volgen voordat deze officieel wordt uitgerold.
Xiaomi heeft nog geen officiële bevestiging gegeven over de plannen met betrekking tot CPU tuning in Android 16. Het is dus afwachten of deze experimentele functie daadwerkelijk onderdeel zal uitmaken van een toekomstige software-update. Wel lijkt de fabrikant zich steeds meer te richten op het bieden van geavanceerde aanpassingsmogelijkheden voor ervaren gebruikers die meer uit hun toestel willen halen.
De komende maanden zullen waarschijnlijk meer duidelijkheid brengen over de beschikbaarheid en werking van deze chipafstelmogelijkheid. Tot die tijd blijft het vooral speculeren – al is het duidelijk dat Xiaomi met deze stap inspeelt op een groeiende vraag naar controle over apparaatprestaties binnen de Android-community.