Score: 8,0
10
Sony Xperia VGeplaatst door: Wesley Plugers22/07/2013

Sony Xperia V

De Sony Xperia V werd dit jaar (2012) aangekondigd tijdens de IFA in Berlijn. De IFA vindt jaarlijks plaats en wij waren ook dit jaar weer aanwezig. Tijdens dit evenement, waar vele fabrikanten hun nieuwe gadgets of features officieel bekend maken, werden ook vier nieuwe smartphones van Sony Mobile gepresenteerd.

 • Besturingssysteem :
 • Display :
 • Processor :
 • Camera :
 • Batterij :
 • Opslag :
 • Google Android
 • 4,3 inch - 1280 x 720 pixels
 • 1,5 GHz dual-core
 • 13,00 megapixels
 • 1750 mAh
 • 8 GB

De Sony Xperia V, die we in Berlijn al uitvoerig getest hebben, heeft dezelfde advies verkoopprijs meegekregen als het top stuk, de Sony Xperia T. Deze prijs is vastgesteld op €499. Het toestel moet dus wel goede features aan boord hebben. In de review hieronder zullen een groot gedeelte van de meest opvallende specificaties aan bod komen.

Software

De Sony Xperia V is momenteel voorzien van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Sony Mobile heeft echter al aangekondigd dat het toestel een update gaat krijgen naar Android 4.1 Jelly Bean. Als het goed zal de Sony Xperia V vanaf begin 2013 in de winkels verkrijgbaar zijn. Het zou kunnen dat de update vooraf al op de Sony Xperia V is geïnstalleerd. Hierdoor wordt het mogelijk om het toestel direct van Android 4.1 Jelly Bean te voorzien.

Android 4.0 ICS & Android 4.1 Jelly Bean

jelly beanEr zijn een aantal grote verschillen tussen Android 4.0 en Android 4.1. Android ICS kende al functies zoals gezichtsherkenning. Met deze feature is het mogelijk om een smartphone te unlocken door middel van gezichtskenmerken. Een wachtwoord wordt dan overbodig. Wat is er dan vernieuwend aan Android 4.1 Jelly Bean? Het is mogelijk om notificaties uit te klappen, zodat er meer foto’s en tekst zichtbaar worden. Verder zorgt Android 4.1 voor enkele nieuwe functies zoals Android Beam en Google Now.

Google Now is een spraakgestuurde persoonlijke assistent die de gebruiker van informatie kan voorzien over uiteenlopende onderwerpen. Het verschil met Siri is dat Google Now ook informatie kan sturen zonder dat hierom gevraagd wordt. Bij Siri moet de gebruiker namelijk eerst een vraag stellen, voordat hij/zij een antwoord krijgt. Met Google Now kun je telefoonnummers opzoeken, maar ook realtime informatie over een winkel of restaurant opvragen.

Android Beam is een feature, waarmee het eenvoudiger wordt om bestanden te delen. Deze functie maakt het mogelijk om bestanden te delen door middel van Bluetooth of NFC. NFC is een afkorting van Near Field Communication. Onderstaande video laat zien hoe je Android Beam kunt gebruiken:

1.5GHz dual-core processor

Momenteel zijn er al toestellen die een quad-core processor aan boord hebben. Sony Mobile heeft er echter voor gekozen om bij de Sony Xperia V een 1.5GHz dual-core processor in te bouwen. Wij hadden toch liever een quad-core processor gezien. Je mag verwachten dat de nieuwe toestellen ook met de nieuwe technieken meegaan. Een dual-core processor zorgt echter wel voor een betere accuduur volgens Sony. Verder is deze processor is overigens gewoon geschikt om meerdere taken gelijktijdig uit te voeren. De Sony Xperia V zal hierdoor niet traag worden. Een dual-core processor laat het ook toe om games met goede graphics te spelen.

Snapdragon S4 Plus (MSM8960) chipset

qualcommQualcomm is een bedrijf dat een van de snelste processors ter wereld produceert. De Sony Xperia V heeft de MSM8960 Snapdragon S4 chipset van Qualcomm aan boord. De processor is geklokt op 1.5GHz, maar zou eventueel een upgrade naar 1.7GHz kunnen krijgen. De camerakwaliteit en de beeldkwaliteit worden mede bepaald door de gebruikte chipset. Dat is bij deze smartphone zeker in orde, maar hier later meer over.
Deze chipset is uitgerust met de Adreno 225 GPU. GPU staat voor Graphics Processing Unit en zorgt ervoor dat alle games en videotaken na behoren functioneren. De Adreno 225 is erg geschikt voor het draaien van “zware” games volgens Qualcomm. Dus als je regelmatig video’s bekijkt of games speelt, zou je de Sony Xperia V kunnen overwegen.

LTE netwerk

Momenteel gebruiken we het 3G netwerk voor mobiel internet. In sommige landen is het al mogelijk om gebruik te maken van het 4G of LTE netwerk. Deze netwerken zijn sneller dan het huidige 3G netwerk en zorgen voor een betere internet ervaring. In Nederland worden er al testen gedaan met het LTE netwerk, maar er is momenteel nog geen landelijke dekking.

De Sony Xperia V is de eerste smartphone die wereldwijde ondersteuning heeft voor LTE. Door LTE ondersteuning legt Sony de focus op razend snelle internetverbindingen. De bandbreedtes die ondersteund worden, zijn 800, 1800, 2100 en 2600MHz. De veilingen van deze frequenties vinden in oktober plaats. Mobiele providers kunnen dan bieden op frequenties, waar zij het LTE netwerk op kunnen installeren. De providers gaan waarschijnlijk de genoemde bandbreedtes inzetten voor LTE. Naast LTE biedt de Sony Xperia V uiteraard ook ondersteuning voor 2G en 3G.

Sony Xperia V camera13 megapixels camera

Sony heeft niet alleen haar topmodel voorzien van een goede camera. De Sony Xperia V bevat ook een camera met maar liefst 13 megapixels. Zijn de camera’s van 8 megapixels dan echt verleden tijd? Een 13 megapixels camera begint steeds meer een nieuwe standaard te worden. Sony Mobile heeft niet alleen gezorgd voor een goede resolutie, maar ook voor een snelle camera. De foto’s kunnen in een handomdraai geschoten worden. Een belangrijk moment hoeft nooit meer gemist te worden. Het nemen van foto’s duurt echter iets langer dan bij de Sony Xperia T.

HD opnames & andere functies

Naast het maken van scherpe foto’s kun je met deze camera ook geweldige video’s opnemen. Het is mogelijk om 1080P Full-HD opnames te maken. Je kunt beelden tot in detail filmen en op een TV scherm blijven de opnames ook erg mooi. Zoals de meeste smartphones heeft ook de Sony Xperia V ook een front-camera, waarmee je kunt videobellen.

De camera van de Sony Xperia V is voorzien van een Exmor RS sensor. Deze functie past het licht automatisch aan naar het donker. In een donkere ruimte zal de functie dus meer licht toevoegen. Je kunt tot maximaal 16x inzoomen, waardoor je beelden scherp op de foto kunt zetten. Verder bevat de camera nog functies als gezichtsherkenning, autofocus, rode ogen reductie en een timer. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de foto binnen 10 seconde wordt gemaakt.

Stof- en waterdicht

Sony Xperia V wetEen erg bijzondere feature van deze high-end smartphone is de IP55/IP57+ rating. Dit houdt in dat de Sony Xperia V volledig stof- en waterdicht is. Je kunt de telefoon tot een halfuur lang onder water houden en daarbij blijft hij gewoon goed functioneren. De Sony Xperia V kan tot een diepte van 1 meter onder water gebruikt worden. Handig als je gaat zwemmen en onder water wat foto’s wilt maken!

Er waren voorheen nog geen high-end toestellen uitgebracht met deze feature. Waterbestendigheid was enkel weggelegd voor dumbphones of een minder uitgebreide smartphone als de Motarola Defy. Het lijkt echter een trend te worden bij Sony Mobile. Een andere smartphone, de Sony Xperia Tipo, is namelijk ook stof- en waterbestendig. De Sony Xperia V heeft enkele klepjes om de USB-uitgang en de hoofdtelefoonuitgang af te dekken. Waarschijnlijk is dit noodzakelijk in verband met de waterbestendigheid. Ook kan de batterijcover verwijderd worden. Zou er dan écht geen water tussen kunnen komen?

Beeldscherm

De Sony Xperia V heeft een 4.3 inch TFT beeldscherm met een resolutie van 1280×720 pixels. TFT houdt in dat het scherm is gemaakt van krasbestendig glas. Het toestel heeft net als de Sony Xperia S een enorm hoge pixeldichtheid.

HD Reality display

Het scherm van de Sony Xperia V is uitgerust met de Mobile Bravia Engine. Door de Mobile Bravia Engine beschikt het toestel over een “HD Reality Display”. Sony noemt het zo, omdat het beeld op het beeldscherm bijna niet van echt te onderscheiden is. Als je graag films kijkt, zou de Sony Xperia V zeker een goede optie voor je kunnen zijn.

Look & Feel

De afmetingen van de Sony Xperia V zijn 129.4 x 65 x 10,7 mm. Dit model zal in meerdere kleuren verkrijgbaar zijn. Op de website van Sony is te zien dat het toestel wordt uitgebracht in het zwart, wit en roze. Vorig jaar heeft Sony bij de Xperia Arc een gebogen achterzijde gebruikt. Dit toestel werd goed ontvangen door gebruikers. Wellicht is er daarom ook een gebogen achterkant voor de Sony Xperia V gebruikt. Dit unieke detail zou er voor moeten zorgen dat de smartphone beter in de hand ligt. Uiteraard draagt de gebogen achterkant ook bij aan het mooie uiterlijk van de Sony Xperia V. Je ziet dat er goed is nagedacht over het design en de telefoon is erg mooi afgewerkt.

Uitgangen en knoppen

Sony Xperia V designDe Sony Xperia V heeft geen fysieke knoppen aan de voorkant. Er zijn enkele buttons in het touchscreen verwerkt. Dit zijn sneltoetsen voor home, terug en gallery. Aan de achterzijde van het toestel zijn de speakers, de camera en de flitser terug te vinden. De merknaam Xperia staat ook op de achterkant.

De rechterzijde biedt plaats voor de powerknop en de volumeknoppen. Helaas ontbreekt de camerabutton. Bij de Sony Xperia T was deze namelijk wel aanwezig. Aan de bovenkant zitten enkele uitgangen onder een klepje verstopt. Dit zijn vermoedelijk de uitgangen voor het laden en voor de koptelefoon.

Extra services voor de Sony Xperia V

De Walkman-phones van Sony waren enkele jaren geleden erg populair. Deze muziekondersteuning is nu weer terug te vinden de Sony Xperia V in de vorm van een applicatie. Met deze “WALKMAN” app kun je onder meer door je muziek heen scrollen en de toonhoogte regelen. Verder wordt het gemakkelijk om muziek te delen en je kunt bekijken wat voor muziek je vrienden luisteren.

De Sony Xperia V heeft een Playstation certificaat, wat inhoudt dat je gebruik kunt maken van veel leuke games! Sony heeft helaas nog niet bekend gemaakt welke games er te downloaden zijn. De games zijn te vinden in de Google Playstore en de Playstation store. Kun jij binnenkort indruk maken op je vrienden met de coolste games?

Conclusie

Sony Mobile heeft niet alleen een mooi design neer gezet, maar heeft de Sony Xperia V ook enkele leuke features meegegeven. De Android software en de processor zorgen ervoor dat alle applicaties en taken soepel verlopen. De 1.5GHz dual-core processor doet zijn werk en zorgt voor genoeg snelheid. De 13 megapixels camera zorgt voor goede foto’s en mooie Full-HD beelden. De Sony Xperia V heeft een 4.3 inch “HD Reality” beeldscherm, waarbij het beeld op het scherm bijna niet van echt te onderscheiden is. Sony heeft verder een goede support zoals extra applicaties, 50GB gratis online storage en belooft een snelle update naar Android 4.1 Jelly Bean. Uiteraard is het een eer om de eerste smartphone met wereldwijde LTE ondersteuning in bezit te hebben. En de stof- en waterdichte functie mag ook niet vergeten worden.

Voor €499 biedt deze telefoon leuke specificaties. Helaas zullen we nog tot begin 2013 moeten wachten om deze telefoon aan te kunnen schaffen. De vraag is echter of dat de specificaties dan nog zo indrukwekkend zijn. Ik verwacht dat er nog veel nieuwe toestellen komen en dat de specificaties dan inmiddels wat verouderd zijn. Voor de doelgroep die een waterdichte telefoon wil, is de Sony Xperia V dan nog steeds een must-have.

Gerelateerd nieuws

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

© 2013 GSMPedia - all rights reserved