Score: 7,5
10
Samsung Galaxy S3 MiniGeplaatst door: Piet Zweegers18/07/2013

Samsung Galaxy S3 Mini

Na de zeer succesvolle Samsung Galaxy S2 mocht een opvolger niet ontbreken. Samsung heeft in mei dit jaar dan ook de Galaxy S3 aangekondigd. Dit nieuwe vlaggenschip zou onder meer de concurrentie met de HTC One X en iPhone 5 aan gaan. Het toestel was in juli al 10 miljoen keer verkocht, maar dat was nog niet alles. In september was de Galaxy S3 al meer dan 20 miljoen keer over de toonbank gegaan. Nu dit toestel zo succesvol blijkt te zijn, is het niet verwonderlijk dat er smartphones uit komen die op de Galaxy S3 lijken.

 • Besturingssysteem :
 • Display :
 • Processor :
 • Camera :
 • Batterij :
 • Opslag :
 • Google Android
 • 4,0 inch - 800 x 480 pixels
 • 1 GHz dual-core
 • 5,00 megapixels
 • 1500 mAh
 • 8 GB

Zo krijgt Japan de beschikking over de Galaxy S3 Alpha, een soort upgrade van de standaard versie. De Galaxy S3 heeft een 4.8 inch beeldscherm en is voor sommige gebruikers te groot. Tadaa, de Galaxy S3 mini was geboren. Dit model is ontwikkeld voor consumenten die liever een kleiner scherm hebben. Op donderdag 11 oktober heeft Samsung de Galaxy S3 mini officieel aangekondigd en de specificaties bevestigd. Het toestel zal aan het einde van dit jaar in de winkels liggen. Er komt een versie met 8GB opslag en een met 16GB geheugen. De 8GB versie van de Galaxy S3 Mini kost €379, waardoor het zeker geen goedkoop toestel is!

De Galaxy S3 was natuurlijk een échte topper, dus de verwachtingen van de Mini versie waren hoog. In deze review kun je lezen of de Galaxy S3 Mini de verwachtingen heeft waargemaakt. Er zijn ook enkele foto’s toegevoegd en later kun je ook de beste aanbiedingen bekijken.

Nieuwste software – Android 4.1 Jelly Bean

Het is al even bekend dat Android 4.1 Jelly Bean beschikbaar is, maar veel fabrikanten hebben nog geen software update uitgebracht. Bij de Galaxy S3 lijkt het ook lang te duren en sommige gebruikers klagen over de trage support. Hier heb je met de Galaxy S3 Mini gelukkig geen last van, want dit toestel komt standaard met Android 4.1 Jelly Bean. Er zijn bugs weg gewerkt en enkele veranderingen aan de interface gedaan. Zo werkt het systeem een stuk sneller en soepeler, omdat de software nu inschat, waar jij het scherm zal aanraken. Daarnaast worden widgets aangepast naar het schermformaat en is de camera-applicatie vernieuwd. Er zijn ook nog enkele functies aan Android 4.1 toegevoegd.

Uitgebreide notificaties

Het notificatiemenu in Android 4.1 is flink uitgebreid. De klok is beter aanwezig en notificaties van verschillende apps kunnen worden bekeken, zonder de applicatie daadwerkelijk te openen. In deze notificatiemelding worden nu meer details weergegeven. De bedoeling hierachter is dat applicaties niet meer constant geopend hoeven te worden om een bericht te lezen. Een geactiveerde applicatie belast het systeem en kan een toestel trager laten werken. Het lijkt erop dat Google er alles aan doet om de gebruikerservaring te optimaliseren.

Je krijgt namelijk ook een persoonlijke spraakgestuurde assistent bijgeleverd. Deze functie heet Google Now en is te vergelijken met Apple’s Siri. Je kunt informatie opvragen, maar Google Now kan ook informatie geven over de snelste route of real-time informatie aanbieden. Zo kun je aanbiedingen van winkels ontvangen, maar ook de openingstijden van een restaurant opvragen.

Android Beam

Een andere nieuwe feature binnen deze software is Android Beam. Deze functie maakt het mogelijk om eenvoudig data uit te wisselen door middel van een NFC techniek. NFC staat voor Near Field Communication en is een soortgelijke functie als Bluetooth. Je kunt bestanden delen door twee smartphones tegen elkaar te houden. De andere gebruiker zal de content op zijn beeldscherm zien verschijnen. In de toekomst wordt het ook mogelijk om met NFC transacties te voldoen ofwel artikelen te betalen. Kortom het is een functie die zeker niet mag ontbreken op een moderne telefoon.

Voldoende geheugen aanwezig op de Galaxy S3 Mini

De snelheid en prestaties van een telefoon worden onder meer bepaald door de processor en het RAM geheugen. De Samsung Galaxy S3 Mini is voorzien van 1GB RAM geheugen en kan daardoor de meeste processen zonder problemen uitvoeren. Het overgrote deel van de high-end toestellen is voorzien van 1GB RAM en een enkeling heeft zelfs 2GB aan boord.

Het RAM- of werkgeheugen wordt echter niet gebruikt om content zoals muziek en films op te slaan. Hiervoor bestaat er een andere opslagplaats, namelijk het intern geheugen. De Galaxy S3 Mini is in twee varianten verkrijgbaar, een 8GB- en een 16GB versie. Het is duidelijk dat je op de tweede versie meer foto’s en muziek kunt opslaan. Afhankelijk van het prijsverschil kun je misschien beter een microSD kaart kopen. Deze smartphone ondersteunt namelijk geheugenkaarten tot maximaal 32GB. Soms zijn er aanbiedingen, waarbij een dergelijke geheugenkaart slechts €14,99 kost!

4.0 Super AMOLED scherm

De Galaxy S3 mini krijgt uiteraard een kleiner scherm dan zijn grote broer. Het toestel wordt voorzien van een 4 inch display, die gebruik maakt van de Super-AMOLED techniek van Samsung. Deze techniek zorgt voor een helder en scherp beeld, waarin de kleurweergave goed tot haar recht komt. Helaas heeft Samsung niet alleen het beeldscherm verkleind, maar ook de resolutie veranderd. Het beeldscherm heeft nu een resolutie van 800 x 480 pixels. De pixeldichtheid is hierdoor ongeveer 233 ppi. In vergelijking met de Galaxy S3, deze had een pixeldichtheid van 306 ppi. Ik had toch graag gezien dat de HD resolutie behouden was, want dan zou het beeld nog mooier zijn.

Design

Dit model is 121.6 mm lang, 63 mm breed en heeft een dikte van 9.9 mm. De Galaxy S3 Mini is een dun toestel, waardoor deze lekker in de hand ligt en prima met één hand te bedienen is. Deze smartphone weegt slechts 112 gram. Het toestel zou erg geschikt voor consumenten die een praktische telefoon zoeken. Schijnbaar werd er nogal geklaagd over de grootte van de Galaxy S3, maar ik vind deze overigens prima te hanteren. Ik kan me voorstellen dat personen met kleinere handen er meer moeite mee hebben. De Galaxy S3 Mini zal net als zijn grote broer in het wit en blauw worden geleverd.

Het design is eigenlijk onveranderd gebleven. Samsung heeft het design van de Galaxy S3 overgenomen en deze terug laten komen in de Mini versie. De Galaxy S3 Mini is daardoor ook te herkennen aan de mooie rondingen en het stijlvolle uiterlijk. Er is nog steeds een fysieke homeknop aanwezig en de sensors voor notificaties mogen ook niet ontbreken.

Is de Galaxy S3 Mini dan toch geen high-end smartphone…

Je zou denken dat de Galaxy S3 Mini ook een high-end model zou worden, aangezien de Galaxy S3 dit ook is. Waarschijnlijk hadden veel mensen ook een kleiner toestel met dezelfde specificaties verwacht. Toch heeft Samsung enkele specificaties ingebouwd, waardoor het eerder een mid-range toestel is. De prijs is echter wel redelijk high-end, waardoor de specificaties wat tegenvallen. Wat maakt de Samsung Galaxy S3 Mini een toestel voor het middensegment?

Camera

De camera van de Galaxy S3 Mini is er ook niet beter op geworden, want de resolutie is verlaagd van 8MP naar 5 megapixels. Dit is echt de kwaliteit die we gewend zijn van een mid-range toestel en is zeker geen high-end specificatie. Er kunnen nog wel video’s in HD kwaliteit worden opgenomen, maar de kwaliteit is hier ook verlaagd van 1080P naar 720P HD. Erg jammer! Ik vind namelijk dat Samsung wel betere specificaties had kunnen inbouwen. Zeker als er S3 in de naam voor komt. Er zijn nog wel functies als autofocus, gezichtsherkenning en geo-tagging aanwezig.

Helaas is de frontcamera niet ontkomen en Samsung heeft hier ook de kwaliteit verlaagd. De camera aan de voorzijde heeft een resolutie van slechts 0.3 megapixels en kan video’s opnemen in VGA kwaliteit. Gebruikers kunnen er uiteraard nog wel mee videobellen.

Dual-core processor

De Galaxy S3 Mini is niet voorzien van de snelle 1.4GHz quad-core processor van de Galaxy S3. Nee, dit toestel zal het met een 1GHz dual-core processor moeten doen. Het scherm is dan ook wel kleiner en de software is minder zwaar, waardoor deze processor toch redelijke prestaties kan halen. De meeste taken en applicaties zullen zonder problemen kunnen draaien. Toch is het jammer dat Samsung de Galaxy S3 Mini niet heeft voorzien van de nieuwste technieken. De fabrikant had tenminste een 1.5GHz dual-core processor kunnen inbouwen.

Het was eerst niet duidelijk welke processor en chipset de Galaxy S3 Mini zou krijgen. Er is nu bekend geworden dat het om een chipset van Ericsson gaat. Het is waarschijnlijk dezelfde chipset, die ook is gebruikt bij de Sony Xperia U en de Xperia P. Hier heeft de processor goede prestaties geleverd en deze zorgde voor een soepele gebruikerservaring.

Batterijcapaciteit

De batterijcapaciteit van de Galaxy S3 Mini is ook niet echt om over te spreken. De accu heeft namelijk een capaciteit van 1500 mAh. Er zijn andere mid-range toestellen, die een grotere accu hebben, maar veel lager geprijsd zijn. Daarnaast had de Galaxy S3 een accu van 2100 mAh. Ik vind dat Samsung wel een betere accu had mogen plaatsen zoals een batterij van 1800 mAh. Hierdoor zal de batterij toch al enkele uurtjes langer mee gaan. Ik kan de verkleining van de batterij anderzijds ook wel begrijpen. Er is namelijk ook een mindere processor en een kleiner scherm, waardoor er minder energie verbruikt wordt.

Prijs

Men verwacht dat er twee versies komen van de Galaxy S3 Mini. De 8GB editie is de goedkoopste versie en zal naar verwachting ongeveer 379 euro gaan kosten. Momenteel kost de Galaxy S3 ongeveer 465 euro, maar deze heeft dan wel 16GB intern geheugen. Mijn mening kan daarom alleen maar zijn dat de Galaxy S3 Mini een duur mid-range toestel is. Voor minder dan 100 euro meer heb je namelijk het high-end model met veel betere specificaties.

Daarnaast zijn er ook andere mid-range toestellen, die veel meer waar voor het geld bieden. Zo zijn de HTC Windows Phone 8S, de HTC Desire X en de Sony Xperia J voordeliger en deze hebben nagenoeg dezelfde specificaties. Ik vind daarom dat Samsung dit toestel veel te hoog heeft geprijsd of anderzijds te slechte specificaties heeft meegegeven.

Samsung Galaxy S3 Mini Review: Conclusie

Toen ik van de Galaxy S3 Mini hoorde, had ik eigenlijk een high-end toestel verwacht. Mijn verwachting was een toestel met (ongeveer) dezelfde specificaties als de Galaxy S3, maar dan met een kleiner scherm. Ik moest echter mijn verwachtingspatroon bijstellen, want de Galaxy S3 Mini bleek een mid-range toestel. De enige specificaties waar ik echter over te spreken ben, zijn het geheugen, het design en de software. Samsung heeft dit toestel namelijk van 1GB RAM- en 8/16GB intern geheugen voorzien. Dit zorgt voor goede prestaties en je kunt genoeg content op deze smartphone opslaan. De Galaxy S3 Mini is daarnaast ook voorzien van de nieuwste Android software, namelijk 4.1 Jelly Bean. Er zijn nog maar weinig toestellen die direct van Android 4.1 zijn voorzien. Daarnaast is het design natuurlijk ook een pluspunt, want dit toestel lijkt erg op de Galaxy S3. Er zijn nog steeds mooie rondingen, waardoor de Galaxy S3 Mini een luxe uiterlijk heeft.

Het toestel heeft een 4 inch beeldscherm, wat redelijk in orde is. De HD resolutie ontbreekt echter, waardoor het beeldscherm niet zo’n mooi beeld als de Galaxy S3 heeft. Samsung heeft ook bespaard op de camera, de accu en de processor. De Galaxy S3 Mini bevat namelijk een 5 megapixels camera, welke ook niet in 1080P kan filmen. Het toestel beschikt over een batterij van 1500 mAh en moet het doen met een 1GHz dual-core processor. Ik ben van mening dat Samsung dit toestel wel van betere specificaties had kunnen voorzien. Een 1800 mAh batterij en een 1.5Ghz dual-core processor zouden zeker op hun plek zijn. Daarnaast is de Galaxy S3 Mini niet eens zo goedkoop, want voor het toestel moet je bijna 400 euro neertellen. Voor deze prijs zijn betere mid-range toestellen te vinden en wellicht zelfs een high-end model. De Galaxy S3 kost namelijk nog geen 100 euro meer, dus is deze Mini variant dan niet wat hoog geprijsd?

Kortom, er zijn betere toestellen te vinden voor deze prijs. Ik zou de Galaxy S3 Mini niet aanschaffen, maar voor een ander leuk toestel gaan!

Reacties

 1. Danny

  Hallo,

  Zou je de HTC 500 verkiezen boven de Galaxy s3 mini??

  Groet,
  Danny

  Geplaatst op 15/10/2013

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

© 2013 GSMPedia - all rights reserved