Score: 8,0
10
Nokia Lumia 800Geplaatst door: Wesley Plugers22/07/2013

Nokia Lumia 800

Op 26 oktober 2011 tijdens het Nokia World evenement in Londen heeft de Finse GSM fabrikant haar eerste Windows Phone smartphones gepresenteerd. Deze mobiele telefoons gaan deel uit maken van de nieuwe Lumia serie, voorlopig gaat het om de Nokia Lumia 800 en Nokia Lumia 710. Natuurlijk zijn de smartphones uitgerust met de laatste versie van Windows Phone: Mango. De Nokia Lumia 800 stond eerder bekend als de Nokia 800 / SeaRay die meerdere keren op het internet uitlekte. De GSM is qua ontwerp geïnspireerd op de Nokia N9.

 • Besturingssysteem :
 • Display :
 • Processor :
 • Camera :
 • Batterij :
 • Opslag :
 • Windows Phone 7.5
 • 3,7 inch - 800 x 480 pixels
 • 1,4 GHz single-core
 • 8,00 megapixels
 • 1450 mAh
 • 16 GB

Het uiterlijk van de Nokia Lumia 800 lijkt dus erg veel op dat van de Nokia N9 met MeeGo OS. De GSM heeft een 3.7 inch groot Amoled ClearBack display met een resolutie van 800 x 480 pixels.  Andere belangrijke specificaties van de mobiele telefoon zijn de 1.4 Ghz (helaas single-core) processor die samenwerkt met 512 MB aan RAM geheugen. Verder spreekt de 8 megapixels camera met Carl Zeiss lens natuurlijk enorm aan. Het belangrijkste aan de Nokia 800 is wel het besturingssysteem, Windows Phone.

Nokia Lumia 800 review

Nokialumia800We hebben erg lang op de eerste Windows Phone toestellen van Nokia moeten wachten, maar nu zijn er dus direct twee gepresenteerd. Als je verder leest, dan kun je met de uitgebreide Nokia Lumia 800 review uitvinden of de mobiele telefoon aan onze en jouw verwachtingen voldoet.

Op de andere tabbladen is meer handige informatie zoals foto’s, video’s en specificaties te vinden. Zodra de GSM in Nederland verkrijgbaar is, kun je op het tabblad Prijzen de laagste Nokia Lumia 800 prijzen vergelijken.

We zijn natuurlijk erg benieuwd naar jullie reacties op dit toestel, laat op het tabblad beoordeling daarom zelf ook een beoordeling of mening achter!

Design van de Nokia Lumia 800

Nokialumia800Allereerst waren we natuurlijk nieuwsgierig naar het uiterlijk van deze nieuwe generatie Nokia smartphones. Qua uiterlijk heeft de Nokia Lumia 800 zoals gezegd veel weg van de Nokia N9 en dat is zeer positief te noemen. De N9 was al een mooie telefoon, maar die draait helaas op het MeeGo besturingssysteem en MeeGo is een No Go! De Nokia Lumia 800 draait op Windows Phone en daarmee is het gelijk een veel aantrekkelijkere telefoon dan de N9 zoals je ook in deze review zult lezen.

Qua design kunnen we wel zeggen dat de truttigheid er dus eindelijk echt af is bij Nokia! De Nokia Lumia 800 is prachtig strak gestroomlijnd aan de buitenkant en dat komt ook doordat de behuizing uit een stuk gemaakt is. De strakke lijnen in combinatie met het mooi gebogen 3,7 inch grote touchscreen geven deze smartphone direct een luxe uitstraling.

Het scherm heeft overigens een resolutie va 480 bij 800 pixels en is een zogenaamd Clear Black Amoled scherm. Dit betekent voor jou als gebruiker kwaliteit zeer hoogwaardige weergave qua kleuren voor wat betreft foto’s, tekst en video’s. Aan de zijkant van de Nokia Lumia 800 vind je een speciale camera toets. Hiermee kun je razendsnel foto’s maken, zonder zelfs de telefoon te hoeven ontgrendelen. De toetsen voor aan/uit en volume vind je ook aan dezelfde kant als de cameratoets. Het toestel is 116 mm lang, 61 mm breed en heeft een 12 mm dik. Dit komt mede door het mooi gebogen glas van het touchscreen. Hij weegt slechts 142 gram.

Nokia Lumia 800 camera

Aan de achterkant van de Nokia 800 vind je een 8 megapixelcamera met een hoogwaardige Carl Zeiss lens. Nokia heeft veel aandacht besteedt aan de camerafunctie op deze smartphone. Zo zit er een dubbele LED flitser op en wordt het maken van foto’s wel gemakkelijk door de rodenogen-reductie en het feit dat hij automatisch foto’s scherper maakt die normaal gesproken onscherp zouden zijn omdat jij of het gefotografeerde object te veel bewoog tijdens het maken van de foto. Ook stelt hij automatisch het beeld scherp (focus), maar ook de witbalans en de belichting.

Nokialumia800 lensEn als je dat niet wilt omdat je zelf al fotografie ervaring hebt, kun je die functionaliteit ook van de automatische stand afhalen en zelf alles handmatig instellen. De laatste groep vindt het waarschijnlijk ook prettig om de volgende details te weten. De maxima fotoresolutie is 3984 pixels hoog en 2992 pixels breed. Het diafragma van de lens is F2.2 en je kan 3 keer digitaal zoomen.
Je kunt ook supersnel een foto maken met de Nokia Lumia 800, want als je de speciale hardware cameratoets ingedrukt houdt, maakt hij zelfs foto’s in de vergrendelde stand. Natuurlijk krijg je de mogelijk na het maken van een foto om hem snel te delen met de rest van de wereld via bijvoorbeeld Facebook, Twitter, etc.

Bestuur je Nokia Lumia 800 met je stem!

Het is nu echt een feature waar je bij high end smartphones niet meer om heen kunt, dan hebben we het natuurlijk over de besturing van de telefoon met je stem. Dit kan gelukkig ook op de Nokia Lumia 800 spraak. Hoe je dat doet? Heel simpel. Houd de Windows-toets even ingedrukt en door dit te doen activeer je stembesturing. Vervolgens kun je aangeven dat je een bepaald persoon wilt bellen, of dat je je agenda wil raadplegen. Natuurlijk kun je deze functie ook gebruiken om snel iets online op te zoeken. Via de Microsoft zoekmachine Bing gaat hij op zoek naar wat jij wilt vinden. Tot slot kan je ook een bericht of email voor je te laten schrijven. Jij dicteert en vervolgens zie je het op het scherm van je Nokia Lumia 800 verschijnen.

De peoplehub op de Nokia 800

De Peoplehub is een van de zogenaamde tegels van de userinterface. Nokia zelf geeft aan dat het er voor zorgt dat je het niet meer hebt over contactpersonen, maar over mensen. En dat zeggen ze eigenlijk heel goed. Achter deze hub gaat namelijk jouw complete sociale leven schuil en dat kan je nu veel eenvoudiger beheren op de Nokia Lumia 800.
Zodra je deze ‘tegel’ opent zie je direct op het scherm van je Nokia Lumia 800 wat er in jouw vriendenkring speelt. Je krijgt hier updates van vrienden voorgeschoteld (twitter, facebook, linked in) en kan zelf ook updates plaatsen of reageren op berichten van anderen. Je hoeft hier dus niet een extra applicatie voor te openen. Alles gebeurt achter deze tegel.

Nokialumia800 peoplehub

Dit is ook de plek waar je complete profielen maakt van je vrienden. Je kunt gegevens ophalen van je Simkaart, maar ook van Twitter, Linked In, Facebook en bijna alle emailaccounts, waaronder Gmail en Hotmail. Het is goed om te weten dat een profiel veel meer is dan deze contactgevens. Je kan hier ookzien welke recente foto’s ze gepost hebben, hun status updates lezen en je recente conctactgeschiedenis wordt vastgehouden, wanneer heb je voor het laatst gebeld, gesmst of ge-emaild. Wat ook gaaf is, is dat hij hele conversaties vasthoudt met een bepaalde vriend. Zo kan je eerst smsen, vervolgens via Facebook verder gaan en op je Nokia Lumia 800 ziet dat er gewoon uit als een gesprek. Ook handig is dat hij de verjaardagen bijhoudt en je helpt die dus niet te vergeten!!

Tot slot kan je hier ook groepen aanmaken, denk aan groepen voor vrienden, familie, collega’s en kennissen. Je kan een of meer groepen op je startscherm vastzetten. Dit doe je door de groep even ingedrukt te houden en er vastmaken aan startscherm getoond wordt. Zo zie je direct op je scherm wanneer er in de groep iets interessants gebeurt. Verder kan je door groepen aan te maken ook heel eenvoudig een groepssms of groepsemail sturen.

Internet en de Nokia Lumia 800

Natuurlijk kun je eenvoudig gebruik maken van internet met deze nieuwe Nokia smartphone, mede dankzij Internet Explorer 9.0 en HTLM 5. Internet Explorer 9 werkt prima. Natuurlijk kun je hier ook een lijst met favorieten websites aanmaken. Dit doe je door onder op het scherm te drukken en dan zie je de optie ‘Toevoegen aan favorieten’. Door hier je meest bezochte website op te nemen, surf je nog sneller over het internet. Je hoeft niet telkens de URL in te typen. Dus wees niet lui en maak werk met favorieten. Als er echt een bepaalde website is die je elke dag meerdere keren raadpleegt, misschien GSMpedia, dan kan je die ook als snelkoppeling op je startscherm zetten. Verder kun je een bezochte pagina’s ook snel delen via je sociale netwerken (bv facebook, twitter). Die optie is er ook op de Nokia Lumia 800, waarin je sociale netwerken dus echt opgenomen zijn.
Aangezien Windows Phone van Micrsoft is, dan snap je natuurlijk dat de standaard zoekmachine Bing is. Microsoft heeft Bing zelf ontworpen. Om snel iets op te zoeken kan je de zoektoets gebruiken. Hiermee activeer je Bing en kan je direct aan de slag.

Microsoft Office op de Nokia Lumia 800

nokialumia800 microsoft officeVeel mensen willen mobiel werken om tijd te besparen. Werken waar je bent is alleen effectief als je de juiste tools tot je beschikking hebt. Met de Nokia Lumia 800 heb je alles wat je nodig hebt bij de hand. Zo zit er een mobiele versie op van Microsoft Office. Dat betekent dat je gewoon met Word, Powerpoint en Excel op je smartphone kunt werken. Je kunt niet alleen documenten lezen, maar ook gewoon bewerken. Het scherm is groot genoeg om prettig teksten te lezen. Dus als je ergens moet wachten dan kan je die tijd effectief benutten om te werken.

Naast de Microsoft Office programma’s kun je ook heel prettig je emailaccounts installeren op de Nokia Lumia 800. Pas dan kan je echt mobiel werken, want iedereen terroriseert elkaar met email en dan is het wel zo prettig dat je daar ook toegang tot hebt op je mobieltje. Het is prettig voor je werk dat je op deze Nokia smartphone eenvoudig een emailhandtekening kan aanmaken via de email-tegel. Het is ook goed om te weten dat je meerdere accounts kunt beheren, van Gmail, Hotmail, Yahoo tot andere zakelijke emailaccounts.

Tot slot heb je de mogelijkheid om bestanden op te slaan via SkyDrive. Hier kunnen je collega’s ook bij en hij synchroniseert de bestanden op een aparte server, waardoor je dus niet bij elkaar hoeft te zitten om aan een bestand te werken. Zoals je merkt kun je dus echt mobiel werken dankzij de Nokia Lumia 800. Vergeet niet een lader mee te nemen als je echt de hele dag aan de slag gaat, want je gebruikt zo natuurlijk wel je telefoon veel intensiever.

Muziek(suggesties)

nokialumia800 muziekNatuurlijk kun je ook muziek beluisteren op de Nokia Lumia 800. Via de muziek’tegel’ heb je toegang tot je eigen muziekbibliotheek die je heel eenvoudig kunt uitbreiden door muziek bij te kopen in de Nokia MP3 Store. Daar vind je alle muziek die je maar wenst. Meer dan een miljoen liedjes kan je daar kopen.

Maar dat is eigenlijk niet nieuws. Wat wel leuke nieuwe features zijn, zijn Mix Radio en Gigs. Mix Radio analyseert je huidige muziekbibliotheek en speelt vervolgens suggesties af. Wanneer je een van deze suggesties leuk vindt, voeg je ze toe aan je winkelmandje om te bestellen. Daarnaast heb je Gigs. Daar vind je een overzicht van optredens van jouw favoriete artiesten bij jou in de buurt. Je kan gelijk een kaartje bestellen. Dat vind ik twee pluspunten aan de muziek tegel op de Nokia Lumia 800.

Reacties

 1. D.C.Slootheer

  Ik ben de trotse bezitter van de Nokia Lumnia 800 dankzij mijn oom , deze heeft mij deze mooie telefoon gegeven nadat ik problemen had met mijn Samsung smartphone en nadat mijn computer gecrasht was na gehacked te zijn .
  Sinds ik deze telefoon heb kan ik weer internetten enz . , dit is echt een super telefoon hij is echt geweldig en supersnel , het is gewoon te mooi voor woorden.
  Je kunt er echt alles mee gewoon teveel om onder woorden te kunnen brengen, echt waar. . Dus bij deze hebben jullie een eerlijke en oprechte review van een trotse Nokia Lumnia 800 Windows phone 7.5 bezitter, ik hoop dat jullie hoer iets aan hebben.

  Hoogachtend

  D.C.Slootheer

  Geplaatst op 07/01/2014
 2. C.J. van Hal

  Mijn lumnia 800 zet zichzelf steeds weer op geluidsniveau 13. Hij blijft dus niet op de door mij aangegeven stand van 30 staan. Telkens weer mis ik gesprekken omdat ik hem niet hoor. Ik heb gekeken hoe ik dit kan verhelpen, maar kan hierover niets vinden.

  Geplaatst op 13/02/2014

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

© 2013 GSMPedia - all rights reserved